Коронавирусът, който причини гробалната пандемия, отдавна не се приема като

...
 Коронавирусът, който причини гробалната пандемия, отдавна не се приема като
Коментари Харесай

От тотално затваряне до неглижиране: Болните от COVID-19 у нас са много, но не се тестват

 

Коронавирусът, който аргументи гробалната пандемия , от дълго време не се приема като основна опасност от обществото – изключително у нас. Въпреки това данни и статистика не престават да се водят и след формалния завършек на пандемията.

Последните числа на СЗО за предотвратимата смъртност по света са притеснителни, а у нас специалистите са безапелационни – множеството заболели не се записват.

СЗО сигнализира

Почти 10 000 смъртни случая от ковид бяха регистрирани през декември, оповестява в. „ Вашингтон Поуст “, цитирайки генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Според изданието приемът в лечебни заведения и интензивни отделения се усилва.

„ Въпреки че COVID-19 към този момент не е световна пандемия, изискваща избрани ограничения, вирусът към момента циркулира, трансформира се и продължава да убива хора “, сподели Тедрос Аданом Гебрейесус на конференция в Женева.

Маските за лице стават наложителни в лечебните заведения, здравните центрове и аптеките в Испания

Има 42% нарастване на хоспитализациите и 62% нарастване на приема в интензивните отделения по отношение на предходния месец. Тенденциите се основават на данни, докладвани на СЗО от към 50 страни, най-вече от Европа и Америка. Генералният шеф на СЗО обаче отбелязва, че това не е цялостната картина.

„ Сигурно е, че има нараствания и в други страни, които не се регистрират “, сподели още той. СЗО заяви преди дни, че Русия рапортува най-вече случаи, само че акцентира, че „ доста страни са понижили или спрели да рапортуват наличните данни, което е част от казуса “.

В аптеките има взрив на търсенето на медикаменти

„ Вариантът JN.1 в този момент е най-често срещан в международен мащаб “, сподели още Гебрейесус. Според него новият преобладаващ вариант наподобява е доста по-умел от предходните  и заразява даже тези, които са имунизирани или към този момент са преболедували COVID-19.

„ Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са доста по-малко от пика на пандемията, това равнище на предотвратима гибел не е задоволително “, безапелационен е генералният шеф на СЗО, като прикани всички държавни управления да продължат да следят и рапортуват случаите на инфектирани и умряли хора.

Очаква се неговият пик да бъде в края януари или началото на февруари

От тотално затваряне до тотално неглижиране

Справка на btvnovinite.bg демонстрира, че в международната база данни смъртните случаи от COVID-19 са нула, а новите случаи на инфектирани в международен мащаб са едвам 1733 за 11 януари.

Подадените от България данни от 11 януари са за 132 заболели лица и за двама умряли.

Като цяло формалната статистика за страната от последната седмица демонстрира, че инфектираните с ковид понижават. Родните здравни специалисти обаче имат други наблюдения – за надалеч по-сериозна заболеваемост и смъртност.

В кои градове има най-вече случаи на грип и на ковид?

„ Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми – от мощно рестриктивни ограничения се стигна до тотално неглижиране. При нас идват единствено тежките случай, които имат потребност от болнично лекуване, по тази причина е мъчно да кажа какъв брой тъкмо са били болните в края на предходната година. Но несъмнено имаше завишаване на случвайте . Лично на мен ми се обадиха най-малко 50 души, да ме питат за терапия “, споделя наблюденията си доктор Александър Колевски, завеждащ Централна лаборатория по микробиология в Александровска болница.

„ През есента фактически имаше увеличение на случаите на COVID-19, въпреки да не се говореше доста за това. Цифрите обаче са смешно занижени  – било то тъй като хората не се изследват за заразяване с ковид, било то тъй като не се подават данни от всички лаборатории. В момента бройките са идентични при COVID-19 и грип, като тук желая да подчертая, че има доста нерегистрирани случаи на заразяване с ковид “, разяснява тематиката и проф. Тодор Кантарджиев.

Мониторинг на отпадните води също демонстрира, че сега броят на инфектираните с вируса е по-висок след като и да е било

Що се отнася до смъртността, той е безапелационен, че у нас тя е изтеглена в посока към съдово-мозъчната гибел и инфаркти . Характерното за COVID-19 е, че води до съсирване на кръвта, а от там до увеличение на случаите на инсулти и инфаркти, прецизира проф. Кантарджиев.

„ Тази година, изключително в Северното полукълбо, виждаме тясна циркулация на доста разнообразни типове патогени – грип, риновирус и бактерии като микоплазмена пневмония “, изяснява Мария ван Керхов, механически началник в СЗО за COVID-19.

Здравният министър даде обещание страната ни да има Национална детска болница до две години

Както специалистите на СЗО, по този начин и родните лекари приканват хората да вземат защитни ограничения  – в това число тестване, имунизиране, носене на маски и обезпечаване на добра вентилация на затворените пространства, тъй като новият вид на ковид JN.1 се популяризира доста бързо.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР